انواع مشکلات ستون فقرات کدامند؟

انواع مشکلات ستون فقرات کدامند؟
10 آبان 1403

انواع مشکلات ستون فقرات کدامند؟

بیماری‌های ستون فقرات انواع متنوع و زیادی دارند که شرح کامل آنها نیاز به ظرفیتی مانند یک کتاب کامل دارد. در اینجا بیماری‌هایی که شیوع بیشتری دارند اشاره‌می‌شود.

در ادامه برخی از بیماری‌های دژنراتیو و پرخطر ستون فقرات را معرفی میکنیم :

  • آرتروز یا التهاب مفاصل (آرتریت)
  • بیماری دیسک دژنراتیو (حادشونده)
  • دیسک فتق شده
  • تنگی کانال نخاعی
  • اسپوندیلوز یا آرتروز مهره
  • اسپوندیلیت آنکیلوزان یا روماتیسم ستون فقرات
  • کمر درد شدید
  • انحرافات ستون فقرات شامل کیفوز یا قوز کمر، لوردوز یا گودی کمر و اسکولیوز
  • گردن درد
  • شکستگی مهره‌ها و درد استخوان ستون فقرات
  • سرطان نخاع
  • تومورها
  • میلوپاتی (آسیب نخاع در اثر فشار)

علت بیماری های ستون فقرات چیست؟

بیماری‌های ستون فقرات می‌تواند علت‌های مختلفی داشته‌باشد. در ادامه به برخی از این علت‌ها اشاره‌کرده‌ایم:

  • بیماری‌ها و التهاب‌ها
  • رشد غیرطبیعی بعد از تولد (ارثی)
  • با کهولت سن و یا سائیدگی (دژنراتیوها)
  • آسیب ستون فقرات در ورزش
  • آلودگی با تومورها
  • آسیب ستون فقرات بر اساس ضربه
  • در ارتباط با دیگر شرایط سلامتی و پزشکی

چه عواملی احتمال بیماری های ستون فقرات را افزایش می دهند؟

مهمترین مواردی که در افزایش درد و بیماری ستون فقرات نقش دارند عبارتند از:

  • اضافه وزن یا چاقی
  • برداشتن و بلند‌کردن وسایل به روش‌های نامناسب
  • عادت‌های غذایی یا سبک زندگی ناسالم: مثل استعمال دخانیات یا کم دریافت‌کردن کلسیم در غذاها
  • دیگر شرایط سلامتی یا پزشکی مانند بیماری‌های تیروئیدی و یا روماتیسم مفصلی
  • بد نشستن
  • فعالیت‌های شدید و پرتکرار بدنی

۱. انواع انحنا یا انحراف ستون فقرات

هنگام مشاهده از پشت، ستون فقرات باید مستقیما از وسط پشت حرکت کند و انحنای طبیعی داشته‌باشد. هنگامی‌که ناهنجاری‌های ستون فقرات اتفاق‌می‌افتد، به خصوص در زمان انحراف ستون فقرات در بزرگسالان و کودکان، انحنای طبیعی ستون فقرات در بعضی مناطق خاص نادرست است، همانطور که در لوردوز، کیفوز و اسکولیوز رخ می‌دهد.

درمان گودی کمر در خانه ❤️ شناخت انواع گودی کمر ❤️ - ایران تناسب

کیفوز یا قوز کمر

روش تشخیص قوز کمر یا کیفوز اینگونه است که بخش بالایی ستون فقرات دچار برآمدگی غیرطبیعی می‌شود (انحنای بیشتر از ۵۰ درجه). دلایل کیفوز می‌تواند از کیفوز ارثی تا اثرات سبک زندگی را شامل بشود. چندین تمرین برای قوز کمر وجود دارد که می‌توانید از آنها برای بهبود این وضعیت یا پیشگیری از آن استفاده کنید.

بیماری لوردوز یا گودی کمر

لوردوز حالت برعکس کیفوز است. اصطلاحاً به آن گودی کمر یا انحنای کمر گفته‌می‌شود. به انحنای بخش پاینی ستون فقرات رو به سمت داخل بدن لوردوز گفته‌می‌شود.

بیماری سندروم دم اسبی

سندروم دم اسبی یا سندرم دم اسب یک وضعیت اورژانسی پزشکی است و زمانی اتفاق می‌افتد که آسیب یا فتق دیسک، ریشه‌های عصبی را در پایین نخاع شما فشرده می‌کند. اعصاب دم اسبی با پاها و مثانه ارتباط برقرار می‌کنند. این اتفاق می‌تواند علت درد ستون فقرات بالای کمر یا پایین و وسط کمر، ضعف و بی اختیاری ادرار باشد.. درمان سریع با جراحی می‌تواند از عوارض دائمی آن جلوگیری کند.

بیماری اسکولیوز (Scoliosis)

اسکولیوز انحنای ستون فقرات به سمت‌های جانبی و کناری بدن است، که دو حالت دارد. یا در بخش خاصی رخ می‌دهد، مانند اسکولیوز سینه‌ای که مهره‌های بخش سینه‌ای را تحت تأثیر قرار می‌دهد. یا به‌طور ترکیبی کل ستون فقرات را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد. اسکولیوز معمولا به شکل حروف S یا C انگلیسی هستند.

۲. دیسک کمر از بیماری های ستون فقرات

همانطور که گفته‌شد، دیسک‌ها یک هسته ژله‌ای دارند که توسط یک حلقه بیرونی احاطه شده‌است. دیسک فتق‌شده یکی از انواع دیسک کمر است و زمانی اتفاق می‌افتد که برخی از هسته‌ها از طریق ایجاد‌شدن پارگی در حلقه بیرونی از جای خود خارج می‌شوند.

این حالت می‌تواند در هر قسمتی از ستون فقرات رخ بدهد و اعصاب اطراف خود را تحریک کند. بسته به محل رخ‌دادن می‌تواند منجر به درد، بی‌حسی یا ضعف در پاها و دست‌ها بشود.

دیسک کمر - کلینیک فیزیوتراپی زندگی -بیرون زدگی دیسک کمر-درمان دیسک کمر

3. درد ستون فقرات

ستون فقرات ممکن است بیماری‌ها و مشکلات بسیاری داشته‌باشد. یکی از علائمی که بیماری‌های ستون فقرات نشان می‌دهد، درد شدید ستون فقرات است. درد از اولین علائمی است که مشکلات و بیماری‌های استخوانی از خود بروز می‌دهند. درد ستون فقرات ممکن است ناشی از بیماری‌هایی مانند دیسک کمر، سرطان ستون مهره‌ها، انحراف ستون مهره‌ها و بد نشستن و بد خوابیدن باشد. از دلایل اصلی درد ستون فقرات این است که در حالت نامناسبی دراز بکشید و یا بنشینید.

دیسک کمر چیست؟❤️علائم +درمان بدون جراحی – دکتر علی شمسا

علت درد انتهای ستون فقرات چیست؟

علت درد آخرین مهره کمر یا درد انتهای ستون فقرات می‌تواند به دلیل بد نشستن و یا دیسک کمر باشد. این درد به صورت دردهای کشنده‌ای است که به بخش‌های دیگر کمر نیز ارسال می‌شود. معمولا افرادی که به دیسک کمر مبتلا هستند، دردهای گنگ و گاهی تیز در انتهای ستون فقرات دارند که با دراز کشیدن و نحوه‌ی صحیح دراز کشیدن بهبود پیدا می‌کند.

بهترین روشی که می‌تواند در بهبودی درد انتهای ستون فقرات موثر باشد، اصلاح موقعیت ایستادن و نشستن است. برخی از تمرین‌های موثر در کاهش درد انتهای ستون فقرات می‌تواند به شما کمک کند.

۴. کیست ستون فقرات چیست؟

هنگامی که در ستون فقرات شما حفره‌ای ایجاد می‌شود، این حفره با یک غشاء پوشیده می‌شود. درون کیست‌های ستون فقرات مایع جمع می‌شود و این مایعات می‌توانند شامل خون، مایع نخاعی و آب میان بافتی باشند.

کیست‌های ستون فقرات برای بدن شما ضرری ندارند اما می‌توانند در برخی از قسمت‌های ستون فقرات شما درد و ناراحتی ایجاد کنند. مهمترین علائم کیست ستون فقرات گرفتگی دردناک عضلات پا و بی‌حسی و مور مور شدن بخشی از نواحی پاها هستند. کسانی که از این کیست‌ها در بدن خود دارند، باید با متخصص ارتوپد مشورت کنند تا برای جراحی اقدامات لازم انجام‌شوند.

۵. روماتیسم ستون فقرات یا اسپوندیلیت آنکیلوزان

نوعی روماتیسم است که در درجه اول ستون فقرات شما را تحت تأثیر قرار می‌دهد. منجر به التهاب شدید مهره‌ها می‌شود که در نهایت می‌تواند به درد مزمن و ناتوانی منجر شود. در موارد پیشرفته‌تر، التهاب می‌تواند منجر به شکل‌گرفتن استخوان جدید در ستون فقرات شود. همچنین علائم روماتیسم شدید این است که می‌تواند دیگر مفاصل بزرگ مثل شانه‌ها، باسن و زانوها را نیز درگیر کند.

۶. عفونت ستون فقرات چه علائمی دارد؟

گاهی درون ستون فقرات باکتری‌ها رشد می‌کنند و ایجاد عفونت می‌کنند که این مسئله می‌تواند مشکل‌ساز باشد. یکی از انواع این عفونت‌ها ورتبرال اوستئومیلیت است. گاهی نیز ممکن است که عفونت نخاعی برای فرد ایجاد شود که عوارض بسیار خطرناک‌تری را به دنبال دارد و درمان‌های آن نیز پیچیده‌تر است.

عفونت‌های ستون فقرات تنها باکتریایی نیست و ممکن است قارچی نیز باشد. یکی از اصلی‌ترین عوامل ایجاد عفونت ستون فقرات یا التهاب مهره های ستون فقرات، باکتری استافیلوکوک است.

۷. آرتروز ستون فقرات

به از کار‌افتادن غضروف‌ها در مفاصل و دیسک‌های گردن، آرتروز ستون فقرات گفته‌می‌شود. گاهی آرتروز روی اعصاب خارج‌شده از ستون فقرات فشار ایجاد می‌کنند که منجر به درد در دست و پاها می‌شود.

به‌طور طبیعی علائم آرتروز با کهولت سن رخ می‌دهد، ولی در افراد جوان نیز می‌تواند اتفاق‌بیفتد. برای درمان یا از‌بین‌بردن اثرات آرتروز باید ورزش‌های کششی برای افزایش انعطاف و ورزش‌های هوازی برای سهولت عملکرد قلب و افزایش گردش خون انجام بشوند.

۸. بیماری دیسک دژنراتیو (Degenerative Disc)

بیماری دیسک دژنراتیو نوعی بیماری مرتبط با بالارفتن سن است. در صورت بروز مشکل در یک یا چند تا از دیسک‌های بین مهره‌های ستون فقرات رخ می‌دهد و منجر به درد می‌شود. احساس ضعف، گزگز کردن و درد در پاها ایجاد می‌کند.

برخلاف نامش این حالت یک بیماری نیست، بلکه یک فرایند طبیعی است که به دلیل کهولت سن رخ می‌دهد. دیسک‌ها به مرور زمان ساییده می‌شوند و به اندازه قبل کارایی ندارند که منجر به این حالت می‌شود.

۹. تنگی کانال نخاعی و بیماری ستون فقرات

تنگی کانال نخاعی بیشتر در افراد بالای ۵۰ سال رخ می‌دهد. در افراد جوان‌تر با سابقه آسیب به ستون فقرات یا دارای کانال نخاعی باریک نیز احتمال آن وجود دارد. بیماری‌های نظیر اسکولیوز یا آرتروز می‌توانند منجر به علائم تنگی کانال نخاعی شوند. این باریک‌شدن کانال می‌تواند باعث فشار بر اعصاب و نخاع شود و درد ایجاد کند.

۱۰. اسپوندیلوز از مشکلات ستون فقرات

حالتی است که با تنگ‌شدگی فضاهای بین مهره‌ای و لب‌به‌لب شدن بدنه مهره‌ها که روی ریشه‌های عصبی می‌چسبند مشخص می‌شود. همانند بسیاری از اصطلاحات دیگر برای توصیف مشکلات ستون فقرات، اسپوندیلوز بیشتر از اینکه بالینی باشد یک توصیف است. یعنی فرد هم درد و هم تحلیل رفتن ستون فقرات را دارد، صرف نظر از اینکه چه چیزی باعث آن می‌شود.

۱۱. شکستگی مهره ها و درد مهره های ستون فقرات

شکستگی مهره‌ها و علائم مو برداشتن استخوان می‌تواند ناشی از ضربه مستقیم یا غیرمستقیم باشد و احتمالاً در بیماران مبتلا به پوکی استخوان اتفاق‌می‌افتد. تشخیص این حالت شامل معاینه دقیق عصبی و تصویربرداری‌ها است. به دلیل نزدیک بودن مهره‌ها به نخاع، اعصاب و رگ‌های خونی، شکستگی و درمان با جراحی این شکستگی‌ها ممکن است عوارض جدی به همراه داشته‌باشند.

برای تشخیص و درمان انواع بیماری‌های ستون فقرات و درد بالای کمر بین دو کتف باید دکتر ارتوپد مراجعه کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی وجود دارد.

۱۲. سرطان نخاع و سوزش ستون فقرات

سرطان نخاع هنگامی است که سلول‌های غیرطبیعی در نخاع یا استخوان‌ها، بافت‌ها، مایع یا اعصاب تشکیل‌دهنده آن رشد می‌کنند و تومور تشکیل می‌دهند. تومورهای بدخیم مغز و نخاع یک بیماری نادر محسوب می‌شوند. علائم تومور نخاع شامل درد، ضعف عضلانی، مشکل در راه‌رفتن و فلجی است.

۱۳. تومور در ستون فقرات

تومور مهره‌ای نوعی تومور ستون فقرات است که بر استخوان‌ها یا مهره‌های ستون فقرات تأثیر می‌گذارد. تومورهای نخاعی را که از نخاع یا پوشش نخاع شروع می‌شوند، تومور نخاع می‌نامند.

تومورهایی که مهره‌ها را تحت تأثیر قرار می‌دهند، غالبا از سرطان‌ها در سایر قسمت‌های بدن متاستاز می‌شوند. اما انواع مختلفی از تومورها وجود دارد که از استخوان‌های ستون فقرات شروع می‌شوند.

سرطان استخوان در مهره‌ها با فشار بر نخاع یا ریشه‌های عصبی در نزدیکی خود می‌تواند بر عملکرد عصبی تأثیر بگذارد. از آنجا که این تومورها در داخل استخوان رشد می‌کنند، ممکن است باعث درد، شکستگی مهره‌ها یا مشکلات ستون فقرات بشوند.

۱۴. میلوپاتی و درد پشت ستون فقرات

میلوپاتی نوعی آسیب است که به دلیل فشار شدید در اثر ضربه، تنگی مادرزادی کانال نخاعی، دیسک دژنراتیو یا فتق‌شده ممکن است ایجاد شود. وقتی هر بخشی از نخاع فشرده یا منقبض بشود، علائم آن به نام میلوپاتی شناخته می‌شوند.

۱۵. دیسک گردن و بیماری ستون فقرات

یکی از مشکلاتی که ممکن است برای فرد ایجاد شود، دیسک گردن است. دیسک گردن به علت‌های مختلفی می‌تواند تحت فشار قرار گیرد و یا بیرون بزند. همچنین جابجا شدن این دیسک از جای خود می‌تواند علائم مشکلات ستون فقرات گردن را تشدید کرده و درد شدیدی برای بیمار ایجاد کند. برای اینکه این بیماری به نخاع آسیب نرساند یا برای جلوگیری از گسترش علائم دیسک گردن، می‌توانید به دکتر ارتوپد مراجعه کنید تا درمان به موقع شروع شود.

علائم مشکلات ستون فقرات چیست؟

بسته به نوع آن و مدت زمان بیماربودن فرد علائم آسیب‌دیدگی ستون فقرات متنوع است. همچنین بسته به این که چه بخشی دچار آسیب‌شده و اعصاب نخاعی آن ناحیه به کدام قسمت بدن عصب‌دهی می‌کنند؛ ممکن است در دیگر اندام‌ها هم علائمی نشان‌دهند. علائم مشکل ستون فقرات شامل موارد زیر است:

  • شانه‌ها یا کم به‌طور غیرطبیعی خم بشوند (علت درد ستون فقرات بین دو کتف)
  • کمر درد یا گردن درد که می‌تواند ناگهانی یا تکرارشونده، دردناک یا همراه با ایجاد حس سوزش باشد.
  • عدم کارایی مناسب مثانه یا روده. (مشکل در دفع ادرار یا مدفوع)
  • حالت تهوع و یا استفراغ
  • دست درد
  • پا درد
  • فشار یا گرفتگی عضلات کمر
  • وضع ظاهری ناصاف؛ مثلا وقتی یک شانه بالاتر از دیگری باشد.
  • ضعف، بی‌حسی یا گزگز در بازوها و پاها.

 

اشتراک گذاری:
دیدگاه‌ها
امتیاز دهید:
0 از 5